Alfa Romeo

1972'den beri kullanılan Alfa Romeo logosu
1972'den beri kullanılan Alfa Romeo logosu
Alfa Romeo, 1910 yılında İtalya'nın Milan şehrinde, Milan'lı aristokrat bir aile tarafından kurulmuş olan bir otomobil üreticisidir. İlk dönemlerinde İtalyanların en önemli yarış otomobili markasıydı. Uzun süre de Formula 1'de rekabet eden en önemli markalardan biriydi. Hatta Enzo Ferrari de Alfa Romeo kökenlidir.

Özellikle 1960'lı yıllarda Avrupa'da popüler bir marka haline gelen Alfa Romeo, 1986 yılında Fiat'a katılmıştır.Kendini Fiat'a devretmiştir. Yönetimi Fiat'ın elindedir Ürettiği spor model otomobillerle dikkat çeken Alfa Romeo, ilk zamanlar kamyon, minibüs ve troleybüs gibi çeşitli vasıtaları da üretse de daha sonra sadece binek otomobil üretmeye karar vermiştir.

Türkiye'de uzun yıllar Zeytinoğlu Grubu tarafından ithal edilen Alfa Romeo, yakın zamanda Fiat Grubu'nun Türkiye temsilcisi Koç Grubu tarafından ithal edilmeye başlandı. Zeytinoğlu döneminde grubun çalkantılı dönemlerinde Türkiye'de yer yer sıkıntılar yaşayan marka, Koç Grubu'nun kontrolü eline almasından sonra çok daha istikrarlı bir grafik çiziyor. Marka istikrarı oturmuş olsa da satışlar ve Türkiye'deki tercih edilmesi bakımından beklentilerin oldukça gerisinde.

Alfa Romeo modelleri, bağlı bulunduğu Fiat Grubu'nun modelleriyle platform, şase ve motor kardeşliği de yapıyor. Örneğin Türkiye'de satılan popüler modellerden MiTo, Fiat Punto'nun; Giulietta da Fiat Bravo'nun platformunu kullanıyor. Aynı şekilde motor, şanzıman gibi önemli ekipmanlarda ortaklık söz konusu.

Nicola Romeo tarafında 1910'da kurulan Alfa Romeo'nun anlamı Anonima Lombarda Fabbricca di Automobili kısaltması ve Nicola Romeo’nun soy isminin birleşmesinden oluşuyor.

İlginç bir ambleme sahip olan İtalyan markanın ambleminin anlamı ise; Beyaz zemin üzerine kırmızı haç Milan şehrinin simgesidir ve Sforza Kalesi'nin kapısından alınmıştır. Taç giymiş, çocuk yutan engerek yılanı ise Haçlı Seferleri'nde başarısı övülen Visconti Ailesi’nin armasıdır.